Društvo

Športno društvo Ultimate frisbee Maribor je nastalo leta 2008. Njegovi ustanovitelji so bili Blaž Jakopin, Ivan Novak, Jaka Papič, Nejc Kodrič in Jernej Jerebic, ki so ob koncu srednje šole iskali nekaj novega in drugačnega. Od ljubljanskih kolegov so slišali za ultimate in se odločili, da tudi oni preizkusijo nov šport. Hitro po ustanovitvi je društvo pridobilo okrog 20 članov, kar je bilo dovolj za uspešno treniranje in udeležbo na turnirjih. Nato se je po organiziranem evropskem prvenstvu v Mariboru avgusta 2011 začel nov večji priliv igralcev – ekipa je organizirala začetniške treninge in spet pridobila okrog 10 novih igralcev. Z njimi je Cosmo tudi prvič zmagal državno prvenstvo v Open diviziji.

Najbolj se je društvo razširilo leta 2015, ko smo prvič organizirali Šolsko ultimate ligo (ŠUL). Uspešni pa nismo bili samo pri pridobivanju članov, ampak tudi na turnirjih po Sloveniji in Evropi. Postali smo državni prvaki v Open in Mixed diviziji, na turnirje pa smo prvič lahko popeljali tudi žensko ekipo!

V letu 2016 se je Šolska ultimate liga razširila na dva turnirja. Z Mixed ekipo smo se udeležili mnogo turnirjev po Srednji Evropi, od koder smo velikokrat domov prinesli tudi SOTG nagrado. Tokrat smo postali državni prvaki v Women kategoriji, saj smo prvič v zgodovini slovenskega ultimata imeli na državnem prvenstvu tri divizije: Open, Women in Mixed. V maju smo prvič organizirali Woodchuck, mednarodni turnir v Mixed diviziji.

Slovenija je poleti prvič sodelovala na Svetovnem mladinskem ultimate prvenstvu na Poljskem (WJUC). Tja sta odšli ženska in moška ekipa, ki so jo sestavljali tudi naši mladinci in mladinke, vodili pa štirje člani MU: Blaž Jakopin in Matic Kuselj (trenerja Open ekipe), Luka Banović in Jernej Mihelač (trenerja Women ekipe). Po 5 letih se je fantom v letu 2017 spet uspelo kvalificirati na EUCR, prvič pa so na kvalifikacijah zaigrale tudi punce. ŠUL liga se je razširila na 4 turnirje in 7 srednjih šol. Postali smo dvoranski državni prvaki in drugič organizirali Woodchuck.

Danes v ŠD Ultimate Frisbee Maribor deluje okrog 100 članov. Društvo se še vedno pridno širi in člani se ukvarjajo z mnogimi dejavnostmi:

  • organizirani rekreativni in tekmovalni treningi
  • udeležba na večjih športnih tekmovanjih doma in v tujini
  • organizacija športnih tekmovanj (turnirjev)
  • promocija športa na osnovnih šolah, srednjih šolah in fakultetah
  • promocija športa v medijih (radio, televizija, splet, tiskani mediji)
  • mesečna dejavnost na temo splošne izobrazbe in zabave – t.i. »Human hours«