V Sloveniji se je ženska divizija pričela razvijati šele v zadnjih letih, zato smo bila dekleta izjemno vesela, ko smo izvedela, da bo v Mariboru pod vostvom trenerk iz ekipe EuroStars potekala You’re A Star klinika.

EuroStars ekipo sestavljajo najboljše evropske igralke, ki se poleti odpravijo na turnejo po Ameriki in zaigrajo proti najboljšim ženskim ekipam iz ZDA. Te ekipe že od nekdaj kreirajo svetovno žensko ultimate sceno, zato imajo evropske igralke občutek, da jim zelo težko ali pa sploh ne morejo konkurirati. Cilj ekipe EuroStars pa je prav v tem, da dekleta postanejo samozavestnejša in pričnejo verjeti vase ter v svoje športne sposobnosti. Od svojega nastanka 2017 so EuroStars storile ogromno za prepoznavnost ženskega ultimata v Evropi, hkrati pa so s klinikami pričele širiti znanje, navdihovati dekleta in opozarjati na spolno neenakopravnost in nepravičost (Gender Equity) v našem športu.

Sončno dopoldne…

Z leve: Alisa, Dina in Lasma

S podobnim ciljem so se ustavile tudi v Mariboru, kjer je v nedeljo, 17. marca 2019, potekala ena izmed štirih You’re A Star klinik. Trenerke Lasma Kublicka, Dina Dumanskaya in Alisa Tizik so v Maribor pripotovale na predvečer klinike in se zjutraj, skupaj s približno 40 dekleti, zbrale na igrišču pri OŠ borcev za severno mejo. Večina deklet, ki so se udeležile klinike, je bilo iz Slovenije, nekaj pa jih je prišlo tudi iz tujine.

Na začetku smo ogrele in dobro raztegnila, nato pa se razdelile v tri skupine. Vsak trenerka je zavzela svoj del igrišča, tam postavila postajo, skupine pa so se vsakih 45 minut zamenjale in obiskale naslednjo trenerko. S pomočjo vaj in različnih tehnik smo pri Dini spoznavale cutanje, jabstep in gibanje v napadu. Alisa je poskrbela za consko igro v obrambi, kjer smo poudarile predvsem komunikacijo in sodelovanje med soigralkami ter zavedanje prostora, ki ga braniš s svojim telesom. Z Lasmo smo podrobneje analizirale gibanje markerja in osredotočenost na različne dele handlerjevega telesa: boke, disk in oči.Po približno treh urah treninga je bil čas za daljši odmor, malico in nabiranje novih moči, nato pa smo trenerke lahko vprašale vse o poteku EuroStars turneje, pripravah, potovanju po Ameriki in tekmah z ameriškimi ekipami. Pred pričetkom drugega dela vaj smo se pogovorile še o spolni neenakopravnosti, in sicer smo po skupinah analizirale probleme, ki jih na tem področju vidimo v lokalnih in nacionalnih ultimate skupnostih, zanje poiskale rešitve, nato pa ugotovitve predstavile preostalim dekletom.

…in vetrovno popoldne

Že v času malice je pričelo močno pihati, a nas to ni ustavilo, da ne bi nadaljevale z drugim delom klinike. Spet smo se razdelile v skupine, trenerke pa so zavzele svoje postaje. Dina nas je  tokrat podučila o izbiri primernega trenutka za met in cut, Alisa pa nam je s pomočjo kratke igre podrobneje razložila napad v conski igri. Če smo se pri obrambi prej osredotočile na markiranje, nas je Lasma sedaj naučila gibanja pri obrambi cutterja. Na koncu smo imele še dovolj časa za igro ultimata s teniško žogico, ki je bil za večino nekaj novega, a izjemno zabavnega.


Dekleta smo z igralkami iz EuroStars ekipe preživela odličen dan, se od njih ogromno naučila in dobila veliko motivacije za nove podvige v ultimatu. Klinika je bila več kot uspešna, saj so poleg nas uživale tudi Dina, Alisa in Lasma.

Urška

You’re A Star klinika v Mariboru