Windmill. Najprestižnejši turnir v Evropi. Na njem tekmuje 80 ekip v treh divizijah. Turnir, ki mu na naši celini ni para. Že sama udeležba na njem je pohvala in uspeh za nastopajočo ekipo. Priti na turnir takšnega kova je zagotovo vrh letošnje sezone ekipe Cosmo Men. Tri dni intenzivnega ultimata in hkrati tri dni dobrih zabav in novih dogodivščin.

Startali smo v sredo, 20. junija, zvečer in po napornih 12 urah vožnje iz Maribora do Amsterdama prvi dan izkoristili za oddih in raziskovanje mesto. Hkrati smo si v centru vzeli čas za igro ulične košarke in naredili tekmo med mlajšo in starejšo generacijo. Točk žal nismo šteli, lahko pa izdamo, da so bili starejši kar uigrani, a sta mladost in hitrost naredili svoje. Dan se je zaključil z veliki pričakovanji za prvi tekmovalni dan na Windmillu, dan, na katerega smo čakali celo sezono.

Mirno petkovo jutro, zajtrk in kavica, v nas pa je že pošteno vrelo. Ogrevanje kot se spodobi in prva tekma turnija proti Parižanom, Iznogood, močnemu nasprotniku iz Francije. Na tekmi žal nismo našli svoje igre, hkrati pa smo zaradi poškodbe izgubili še enega igralca. Uvertura v Windmill ni bila najboljša, ampak led smo prebili. Na drugi tekmi proti Nizozemcem, Force Elektro, smo kar leteli po igrišču. Nabrali smo si nekaj prednosti in tekmo varno pripeljali k željeni zmagi. Niz se je tako izenačil na 1:1, sledili pa sta še dve tekmi.
Tretja tekma dneva je prinesla poraz proti Izraelcem, ekipi Touchleess, a smo zato na zadnji tekmi dneva proti nemški ekipi Heidees spet zmagali. Po napornem prvem dnevu in štirih tekmah, si je ekipa privoščila oddih in nestrpno čakala na nov tekmovalni dan.

V soboto smo odigrali zgolj 3 tekme. Dan se je začel zelo dobro, ko smo z odlično igro premagali dansko ekipo KFK. Popoldne je sledila najtežja tekma turnirja proti ekipi Crazy Dogs iz Švice. Obe ekipi sta potrebovali zmago za višjo uvrstitev, kar je na našo žalost uspelo mladi ekipi Švicarjev, ki so pokazali boljšo in zanesljivejšo igro. Malce utrujeni in z rahlo grenkobo smo pričakovali zadnjega nasprotnika dneva. Po več kot 1000 prepotovanih kilometrih smo na najboljšem turnirju v Evropi naleteli prav na sosedski klub Catchup Graz. Žal se nismo uspeli dovolj zbrati in na koncu smo priznali premoč sosedom. Vedeli smo, da smo sposobni premagati Catchup, vendar smo tokrat odigrali tiste vrste tekmo, kjer se nobena stvar ne sestavi.

Polni žuljev in težkih mišic smo v nedeljo čakali še na zaključni akt letošnje izvedbe Windmilla. Zaigrali smo proti veliko višje rangirani ekipi Frank N iz Nemčije. Celo tekmo smo vršili visok pritisk na favorite in z njimi bili bitko mož na moža, a smo po nesrečni končnici izgubili na universe točki. Na koncu smo dosegli 5 porazov in 3 zmage, končno 22. mesto in 3. mesto v SOTG.
Po moškem finalu med CUSB La Fotto in trenutnimi vladarji Evrope, Claphamom smo pospravili šotore in se odpravili na dolgo dolgo pot proti domu. Vrnili smo se v zgodnjem ponedeljkovem jutru, 25. junija, z ogromno izkušnjo v žepu. In kaj lahko pričakujemo od ekipe na naslednjem Windmillu? Uf, če bi vam povedal, bi vas preveč prestrašil.

Žiga Orešič

Na Windmillu je bila tudi naša igralka in fotografinja Maruša, ki je poskrbela za odlične posnetke. Ogledate si jih lahko na FB strani Windmilla, nekaj pa jih prilagamo spodaj.

WINDMILL 2018