Kaj se je dogajalo na 3. ŠUL-u?

Za nami je že tretji turnir te sezone in med seboj se je pomerilo 17 ekip. Tokrat so se nam pridružili tudi Catchup New Kids iz Avstrije in Freebees iz Madžarske! Vas zanima kako so se z njimi pomerile ekipe naših srednješolcev?

Igralci so na vsakem turnirju bolj izkušeni, borbe za mesta pa tako z vsakim turnirjem postajajo težja in bolj zanimiva. Igralci so na preteklem turnirju tudi podrobneje spoznali pravila frizbija in Spirit of the game.

Drugogimnazijci še naprej uspešno ostajajo na prvem mestu, na drugo mesto pa se je na stopničke vrnila SŠSB. Tretje mesto pa je tokrat osvojila Gimnazija Ptuj in ekipo Prve gimnazije izpodrinila na 5. mesto.

1. II. gimnazija Maribor
2. Srednja šola Slovenska Bistrica 1
3. Gimnazija Ptuj 1
4. II. gimnazija MB 2
5. Prva gimnazija Maribor 1
6. Gimnazija Brežice
7. Freebees 1
8. Gimnazija Ptuj 2
9. ŠC Krško-Sevnica
10. Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor
11. Tretja gimnazija Maribor (SOTG)
12. Catchup New Kids
13. SŠSB 2
14. Freebees 2
15. Krško U15
16. Prva gimnazija MB 2
17. II. gimnazija MB 3

Seveda pa ne smemo pozabiti na najzaslužnejše igralce turnirja (MVP-ji), tokrat so si ta naziv prislužili: Dora (Freebees), Luna Petrovič, Dana Kocijančič (obe iz II. gimnazije MB), Simon Ašič (ŠC Krško-Sevnica), Timotej Bedenik (Prva gimnazija MB)


Kaj pa o ŠUL-u pravita Žiga in Urška?

Žiga Orešič je pred nekaj leti na ŠUL-u sodeloval še kot igralec, lansko sezono pa je pod svojo trenersko taktirko vzel ekipo Slovenske Bistrice, ki je turnir tudi zmagala. Letos skrbi za Spirit delavnice na turnirjih, ki so vedno zelo pestre in zabavne.

Kaj počnete na spirit delavnicah?
Na prvih delavnicah smo se spoznavali in debatirali o ostalih športih ter iskali razlike med njimi. Našli smo jih na različnih primerih in situacijah, v katerih so se dijaki znašli v drugih športih. Govorili smo tudi o tem, kako bi v teh situacijah odreagirali v ostalih športih in kako v frizbiju. Drugo delavnico smo posvetili reševanju spirita in učenju, kako reagirati v različnih situacijah. ŠUL-ovci so delili svoje primere, ki so se jim zgodili na igrišču, o njih pa smo nato debatirali. Tretja delavnica pa je bil kviz, sestavljen iz vprašanj na temo frizbija v Sloveniji, v svetu, o pravilih ipd.

Kako se ti zdi, da dijaki sodelujejo? Izpolnjujejo tvoja pričakovanja?
Da! Mislim, da vsi, ki so prej trenirali kakšen drug šport, povedo veliko primerov in odlično sodelujejo. Seveda je odvisno tudi od vsakega posameznika, kako komunikativen je in kako močno je pripravljen sodelovati. Vedno sem želel čim več slišati od novih obrazov!

Česa misliš, da so se ŠULovci najbolj naučili na tvojih delavnicah?
Glede na to, da smo zmeraj bolj debatirali, je bilo na vsaki delavnici malo drugače in je gotovo vsak posameznik domov odnesel drugačno stvar. Na podlagi debat sem jim želel pokazati predvsem, v kakšni smeri morajo razmišljati, kako odreagirati v situacijah in kako se o tem pogovarjati. Poskušal sem jih naučiti, da frizbi ni samo navaden šport, saj vsak posameznik dobi odgovornost, s katero vpliva na celotno igro. Želel sem vzpodbuditi njihovo razmišljanje in jim pokazati, da so del skupnosti in da imajo velik vpliv nanjo.

Si sam kot igralec na ŠULu upošteval in izvajal vse, kar sedaj učiš na delavnicah?
Ne, nisem. Zdaj na frizbi nasploh gledam čisto drugače.

Kaj je tvoj najljubši del Spirita?
Komunikacija v ekipi in pa še bolj komunikacija med ekipami, saj tega v drugih športih ni, tu pa lahko opredeljujemo svoja mnenja in stališča.

Glede na to, da si na ŠULu sodeloval že v treh različnih pozicijah, katera je tvoja najljubša?
Vsaka je prav gotovo nekaj posebnega, ampak vedno sem najraje igral.


Urško Kur si letos spoznal že v vlogi trenerke Škofijske gimnazije AMS, tokrat pa bomo predstavili njeno delo kot »šefico« PR sekcije v društvu Maribor Ultimate. Ponavadi je tista, ki na FB livstreama vse tekme, skrbi pa tudi za Ultimativne novice. Tudi ona je svojo kariero začela kot ŠUL igralka, danes pa ima v društvu veliko različnih vlog.

Kaj to pomeni PR in kaj oseba, ki je zadolžena za to, kot si ti, počne?
Kratica PR pomeni public relations oz. odnosi z javnostjo, v klubu Maribor Ultimate pa to pomeni, da skrbimo za zbiranje in predajo vseh informacij, ki zanimajo našo ciljno skupino ljudi. Skrbimo za socialna omrežja, pošiljanje newsletterja Ultimativne novičke, o naših dogodkih obveščamo medije, jih vabimo na tekme in turnirje, poskrbimo pa tudi za različne promocije društva, kot so stojnice in delavnice na dogodkih po mestu.

Urška na BK TV, kjer je govorila o ŠUL ligi

Koliko časa ti to mesto vzame?
Odvisno je od dogodkov, ki jih imamo v določenem časovnem obdobju. Na primer v dnevu, ko izidejo Ultimativne novičke, mi delo vzame tudi do 4 h, ko imamo kakšne akcije na socialnih omrežjih, pa tudi po 2 h na dan za oblikovanje. Večinoma pa mi vodenje in organizacija pridnih čebelic kot sta Bina in Nina vzame le nekaj ur mesečno.

Ali kdaj opaziš, da svoje PR znanje uporabljaš tudi na svojih socialnih omrežjih?
Moj cilj na svojih profilih socialnih omrežij je precej drugačen, saj ne želim deliti vseh informacij, kot to počnem za društvo. Na svojih profilih se raje poslužujem drugačnih metod.

Ti je bolj všeč ŠUL tekme opazovati iz linije kot trenerka ali igralka?
Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti, tako jih ima tudi to. Obe vlogi imata velike odgovornosti, ampak mislim, da sem se zdaj že toliko navadila na treniranje dijakov Škofijske gimnazije AMS, da mi je ta vloga bolj všeč.


Zbiramo papir, da pubece pošljemo na turnir!

Že v prejšnjih novičkah smo pisali o reprezentancah, ki se bodo letos udeležile evropskih prvenstev. Ker je pot do tja težja in predvsem finančno bolj naporna, kot bi si želeli, so se fantje iz moške reprezentance do 17 let, odločili, da si del stroškov pokrijejo z, ne boš verjel, STARIM PAPIRJEM!

Tako je, s starim papirjem! Imaš kakšen dovečen kilogram tudi ti? Si pripravljen pomagati našim fantom in hkrati storiti nekaj dobrega?

Na 4. ŠUL turnir prinesi ves stari papir, ki ga hranite v kleti ali pa na podstrešju tvoje babice, v garaži tete in strica ali pa prinesi le tiste stare zvezke iz osnovne šole. Z vsakim kilogramom papirja bomo fantom omogočili lažjo pot na evropsko prvenstvo.

Lanska moška U17 reprezentanca

PS: Če ti papirja ne uspe prinesti na ŠUL, bomo papir sprejemali tudi v klubu. Za več informacij o tem, pa spremljal FB stran Maribor Ultimate.


Spoznaj STAFF-ovce!

Anže Pavlič (bolj znan kot Pawle) je v svojih študentskih letih obiskoval laboratorijsko biomedicino, zdaj pa je zaposlen v Leku, kjer dela v laboratoriju kontrolne kakovosti. S frizbijem se ukvarja že kar enajst let. Na ŠUL-u kot announcer skrbi, da se ga sliši v dvorani, deli koristne informacije za igralce (urniki, nagradne igre, palačinkeeeee!) ter razbija monotonost z glasbo. Njegov najljubši del te vloge je vrtenje glasbe zelo naglas, v frizbiju ga pa najbolj razveseli layout D, seveda!

Jernej Mihelač (ali Mihi) je šolajoči del svojega življenja posvetil računalništvu in postal inženir računalništva in informacijske tehnologije ali po domače programer. S frizbijem se je začel ukvarjati aprila 2011, torej je v našem športu že osmo leto! Kot vodja prostovoljcev ima nalogo, da na dan dogodka razbremeni Matica, ki se lahko tako bolj osredotoči  na tekmovalni  del.
Počne torej marsikaj: od deljenja malice, prodaje palačink, pobiranja denarja, kuhanja , do najpomembnejšega dela: da se po končanem turnirju dvorana čim hitreje pospravi in počisti.
Njegov najljubši del na ŠULu  je, ko se ozre po dvorani in vidi mladino, kako uživa v tem športu. Sam pravi, da je celo malce ljubosumen, saj igralci, ki igrajo že dlje časa, niso imeli sreče, da bi okusili čar ŠUL-a v srednješolskih letih.
Pri frizbiju Mihija razveseli več stvari. Na začetku ga je razveseljevalo to, da si tekme sodiš sam, skozi leta pa je začel ugotavljati, da igra ni tako statična, kot si ljudje predstavljajo. Je veliko bolj dinamična, hitra in nepredvidljiva, kar mu je zdaj najbolj všeč.

Nina Repnik je dijakinja zadnjega letnika II. gimnazije Maribor, kjer se je v 1. letniku tudi prvič seznanila s frizbijem, torej bo kmalu minilo že 4. leto, odkar je del frizbi skupnosti. Bina Rožac je študentka 1. letnika gradbeništva na Univerzi v Mariboru in se je s frizbijem začela ukvarjati v 3. letniku srednje šole. Bina in Nina sodelujeta v PR ekipi in sta soustvarjalki vseh Ultimativnih novic, ki jih pridno bereš.
Nina: »Kor pisateljici Ultimativnih novic s svojo boljšo polovico ekipe (Bino ) spremljava aktualne dogodke in jih zapiševa v newsletter, opisujeva pretekle in delava intervjuje s trenerji in igralci.«


Njuna naloga je, da najprej izbereta, o katerih rubrikah bosta pisali, si jih razdelita, nato pa jih napišeta in pošljeta naprej na lektoriranje, oblikovno urejanje in pošiljanje do tebe. Bina pravi, da pri pisanju Ultimativnih novic komaj čaka, da lahko dela ”intervjujčke” s ŠUL-ovci, ker so zmeraj zelo zabavni. Še bolj super pa se ji zdi, ko sliši, da se po dvorani šušlja o Ultimativnih novicah. Nino najbolj razveseli, ko na frizbi dogodkih vidi nove obraze, nov potencial in kako se sklepajo nova prijateljstva. Zelo vesela pa je tudi, ko sliši, da so ŠU-Lovci ali njihovi starši prebrali Ultimativne novice, saj takrat ve, da njeno delo ni bilo zaman. Bini je pri frizbiju najbolj všeč, ko ima na turnirjih mini piknike s pašteto in ko lahko igra z najboljšimi prijatelji, ki so del njene in nasprotne ekipe.


Vrednote našega društva

S prihodom pomladi je tudi v našem društvu zapihal svež veter, saj smo na redni seji Zbora članov obnovili in posodobili naše vrednote, poslanstvo in vizijo.

Vrednote društva Maribor Ultimate so:

  • Spoštovnje športnega duha.
  • Ekipno sodelovanje.
  • Prizadevanje za športno odličnost.
  • Enakost spolov.
  • Vključevanje in razvoj mladih igralcev.

Poslanstvo
Z najboljšim programom v državi smo usmerjeni v delo z mladimi ter poganjamo razvoj ultimata v Sloveniji, s čimer omogočamo svojim članom športni razvoj in sledenje zapisanim vrednotam.

Vizija
V vseh pogledih bomo dolgoročno ostali vodilno ultimate društvo v Sloveniji in postali eno vodilnih društev v regiji ter vsestransko zgleden športni kolektiv, ki bo z vzgojo novih kakovostnih generacij ključno prispeval k prepoznavanju in razvoju ultimata v lokalnem okolju in širše.


Dekleta so se prelevila v zvezde

V nedeljo, 17. 3. 2019, so Maribor obiskale trenerke  Lasma Kublicka, Dina Dumanskaya in Alisa Tizik, ki so lansko sezono igrale v ekipi EuroStars. EuroStars sestavljajo najboljše evropske igralke, ki se poleti odpravijo na turnejo po ZDA in se tam pomerijo proti najboljšim ameriškim ekipam

Članice ekipe nato vsako pomlad po vsej Evropi priredijo kliniko You’re A Star, preko katere širijo samozavest dekletom, znanje o ultimatu, jih navdihujejo in opozarjajo na spolne neenakopravnosti v našem športu. Tako kliniko so nam pripravile tudi v Mariboru.


Na kliniko so prišla dekleta iz cele Slovenije, nekaj pa jih je bilo tudi iz tujine. Prišle so pripravljene na nova znanja in in nove načine razumevanja igre, ki so jih spoznala skozi postaje pri vsaki trenerki. Med pavzo so se dekleta tudi usedla in pogovorila o izkušnji, ki so jo trenerke doživele na EuroStars turneji. Nato je sledila še delavnica o spolni neenakopravnosti, v kateri so punce analizirale probleme, ki jih kot ženske doživljajo v športu in iskale primerne rešitve.

Klinika se je zaključila več kot uspešno, saj so vsa dekleta in trenerke nadvse uživale in se veliko naučile. Poleg novih znanj so se spoznale tudi z drugačnimi pogledi na šport in novim razmišljanjem, saj je spolna enakopravnost v frizbiju ena večjih vrednot.


Napovedujemo

Pred nami je še zadnji ŠUL turnir te sezone! Pridružite se nam 6.aprila 2019 v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja.

Ekipe bodo imele še zadnjo možnost da nam na dvoranskih tleh dokažejo in pokažejo kaj zmorejo in kaj so jih naučili naši trenerji. Po koncu turnirja bomo dobili tudi zmagovalca ŠUL lige, razglašen bo končni seštevek točk, katere smo seštevali skozi vse ŠUL turnirje. Morda pa nas čaka preobrat v seštevku prav na zadnjem turnirju!

Pred zadnjim turnirjem je lestvica z rezultati sledeča:

MestoEkipaTočke
1.II. gimnazija Maribor 150
2.Srednja šola Slovenska Bistrica 143
3.Prva gimnazija Maribor 143
4.II. gimnazija MB 239
5.Gimnazija Ptuj 136
6.Gimnazija Brežice30
7.Nova Gorica29
8.ŠC Krško – Sevnica28
9. Škofijska gimnazija AMS Maribor26
10.III. gimnazija Maribor19
11.Gimnazija Ptuj 217
12.SŠSB 217
13.Freebees 111
14.Styrian Sparrows10
15.Prva gimnazija MB 28
16.II. gimnazija MB 38
17.SŠSB 38
18.Catchup New Kids6
19. Krško U155
20.II. gimnazija 45
21. Freebees 24
22.Prva gimnazija MB 32
Ultimativne novice 4