Kaj se je dogajalo na 2. ŠUL-u?

Decembra so se po Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja za diskom podili božički in gospe božičkove ter jelenčki. 🎅🏽🤶🏼

Tudi tokrat smo se ogreli z zabavnimi igricami 😄

Tako smo v božičnem duhu smo zaključili že 2. ŠUL turnir. Tudi tokrat je slavila ekipa II. gimnazija Maribor, ki je v finalu premagala ekipo iz Nove Gorice, nagrada za najboljši športni duh pa je tokrat prvič romala v roke dijakom iz Škofijska gimnazija AMS Maribor – ŠGAMS. Nagrade za MVP turnirja so tokrat prijeli: Hana Pišek, Kaja Rogina, Nina Kotnik, Matej Sever, Erik Rihter in Marko Sarić. Ekipe so se med turnirjem spoznavale z različnimi igrami, ob koncu pa je ob podelitvi priznanj potekalo tudi slikanje z božičkom!

 1. II. Gimnazija Maribor 1
 2. Nova Gorica
 3. Prva gimnazija 1
 4. Gimnazija Maribor 3
 5. SŠS B1STERCA
 6. Gimnazija Ptuj 1
 7. Tretja gimnazija
 8. Gimnazija Brežice
 9. Styrian Sparrows
 10. Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška (SOTG)
 11. ŠC Krško-Sevnica
 12. SŠS BIST3RCA
 13. II. Gimnazija Maribor 4
 14. II. Gimnazija Maribor 2
 15. SŠS BI2TERCA
 16. Prva gimnazija 2
 17. KRŠKO U17
 18. Gimnazija Ptuj 2

Spoznaj trenerja!

Urška Kur je študentka 3. letnika medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, teče pa tudi že tretje leto njene kariere ŠUL trenerke, letos na Škofijski gimnaziji AMS Maribor. Kot igralka ultimata in članica društva Maribor Ultimate ima kar nekaj funkcij, zato njen prosti čas zapolni vse v zvezi s frizbijem, kot edini hobi pa ji tako preostane sproščanje na domačem kavču. Pri frizbiju ji je najbolj všeč, da se na igrišču lahko počuti kot, da bi bila na olimpijskih igrah, a hkrati še vedno igra proti dobrim prijateljem.

Nina Kotnik je letos prvo leto ŠUL trenerka, saj je pod svoje okrilje prevzela ekipo III. gimnazije Maribor. Na Tretji obiskuje 4. letnik in se letos intenzivno pripravlja na maturo. Poleg frizbija zelo rada peče in kuha, kar je le eden izmed razlogov, zakaj z njo zelo radi hodimo na turnirje. V našem športu ji je všeč  to, da na vsakem koraku sreča dobre ljudi, ki kmalu postanejo njeni najboljši prijatelji.

Metod Janc in Andraž Dostal sta prav tako novinca v trenerskih vodah ŠUL-a, saj prvo leto trenirata ekipo ŠC Krško-Sevnica. Andraž študira na Fakulteti za energetiko v Krškem, Metod pa obiskuje predšolsko vzgoji na izobraževanju za odrasle. Andraž se v prostem času najraje ukvarja s fotografiranjem, kar lahko opaziš na Facebook strani kluba Ultimate Krško, medtem ko se Metod zelo rad posveča pohodništvu. Ko pa pride do frizbija, sta Metodu najbolj pri srcu spirit in frizbi skupnost, s čimer pa se strinja tudi Andraž, saj ga najbolj razveseli, da se v ultimatu splete toliko močnih vezi, da se tudi, če imaš slab dan, na turnirjih ali treningih vedno razvedriš.


Kaj pa o ŠUL-u pravi Andraž Kramberger?

Kdaj in kje si se prvič srečal z ultimate frizbijem?
S frizbijem sem se prvič spoznal v srednji šoli. Med glavnim odmorom smo si s sošolci redno podajali diske in enkrat je do nas stopila punca, ki je ultimate trenirala ter nam malo razložila pravila in kako se igra. Nekaj let kasneje sem se tudi sam preizkusil v frizbiju in nekaj časa treniral v mariborskem klubu.

Kako ti je uspelo združiti ultimate in fotografiranje?
S fotografijo sem se začel ukvarjati relativno pozno, komaj v študentskih letih. Ko sem nekoč prišel navijat na nek mariborski turnir, sem imel s seboj fotoaparat. Pričel sem fotografirati in igralci so me nato prosili, da jim te slike pošljem. In tako se je začelo. Poučil sem se o športni fotografiji, čez leta nadgradil svojo opremo in obiskoval vedno več turnirjev.

Največji preobrat se je zgodil leta 2016, ko sem mladinski reprezentanci spremljal na Poljsko in tam spoznal Adriano Withers (direktorico VC Ultimate). Všeč so ji bile moje slike finalnih tekem, zato jih je kupila in nato sva ostala v kontaktu. Potem me je enkrat vprašala, če bi z njeno ekipo obiskal Svetovno prvenstvo na mivki (WCBU) v Franciji. To je bilo drugo svetovno prvenstvo, ki sem ga fotografiral, od takrat pa sva bila z dekletom lani še na Svetovnem klubskem prvenstvu (WUCC, Cincinnati v ZDA), Svetovnem klubskem prvenstvu za Masterse (WMUCC, Winniepeg v Kanadi) in pa na Kanadskem državnem prvenstvu.

Imava pa tudi na letošnjem koledarju označenih že kar nekaj dogodivščin z VC Ultimate.

Kakšen je tvoj nasvet za vse, ki razmišljajo o prostovoljstvu?
Prostovoljstvo je super zadeva, spoznaš veliko novih ljudi in gledaš odličen ultimate. Prav gotovo spodbujam prostovoljstvo, saj brez prostovoljcev ne bi bilo nobenega ultimate dogodka.

Kako bi opisal ŠUL?

ŠUL je kot ŠKL, le bolj zabaven in sproščen.

So pa ŠUL in ekipa naredili ogromno za napredek ultimata v Sloveniji in če se bo tako nadaljevalo, se bo Slovenija kaj hitro kosala z najboljšimi v našem športu.


Frizbi leto

Foto: Andraž Kramberger

Pred nami je pestro leto, saj Slovenija na evropska prvenstva pošilja kar 4 reprezentance: člansko mešano, žensko in moško U20 in moško U17 reprezentanco!

Mladinski ekipi se bosta udeležili Evropskega mladinskega prvenstva v Wroclawu na Poljskem, ki bo potekalo med 10. in 17. avgustom 2019, članska reprezentanca pa bo zaigrala na Evropskem prvenstvu v Györu na Madžarskem, med 29. 6. in 6. 7. 2019. Trenerji ekip so v januarju že izvedli prve tryoute oz. selekcijske treninge za vse reprezentance, drugi pa sledijo v prihodnjih mesecih. Nadaljnje dogajanje lahko spremljaš na Facebook strani Slovenian National Ultimate Teams!


Napovedujemo!

V zadnjem mesecu ekipe niso imele zimskega spanca ampak so pridno trenirale in se pripravljale na že 3. ŠUL turnir, ki bo 2. februarja 2019, kot vedno v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja.

Upamo, da ste že spoznali, da ima športni duh oz. v frizbiju velik pomen. Na prihajajočem turnirju boste pravila in njihovo uporabo spoznavali skozi zanimiv kviz! Pridi in preveri ali dovolj obvladaš pravila, da si za svoje znanje morda zaslužiš celo nagrado!

Ultimativne novice 3