Kaj se je dogajalo na 1. ŠUL-u?

V soboto, 24. novembra 2018, je v UŠC Leona Štuklja potekal prvi ŠUL turnir te sezone. Pridružilo se nam je veliko novih obrazov z ogroooomno potenciala. Med seboj se je pomerilo kar 15 ekip iz 8 različnih srednjih šol!

Na prvem mestu je končala ekipa II. gimnazije Maribor in s tem opravičila lanski naslov prvaka lige. V finalu se je pomerila z ekipo Prve gimnazije Maribor. Obe šoli sta imeli več ekip, tako sta preostali ekipi II. gimnazije MB končali na 6. in 8. mestu, ekipi Prve gimnazije MB pa še na 13. in 14. mestu. Tretje mesto je zasedla ekipa Srednje šole Slovenska Bistrica, ki se je turnirja prav tako udeležila s tremi ekipami in poleg tretjega mesta zasedla še 11. in 12.. mesto.

Na 4. mestu je končal ŠC Nova Gorica, mesto za njimi pa ŠC Krško-Sevnica. Ekipa Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška je osvojila 7. mesto, Ptujska gimnazija, ki se je turnirja udeležila z dvema ekipama, pa 8. in 10. mesto. Na 9. mesto se je zavihtela ekipa Gimnazije Brežice, ki je osvojila tudi nagrado za najboljši športni duh!

Ekipe so po vsaki tekmi izbirale tudi najzaslužnejše igralce nasprotnih ekip (MVP). MVP-ji so si prislužili Aurora Lešnik (NG) in Mia Breberina (Prva), ter Martin Murko (ŠGAMS) in Miloš Lazič (II. gimnazija).

Poleg napetih tekem in učenja o športnem duhu (SOTG), pa ni manjkalo tudi druženja in sklepanja novih prijateljstev. Kako je turnir doživela Dana iz II. gimnazije MB, si lahko prebereš tukaj, za fotografije pa obšči našo FB stran.


Spoznaj trenerja!

V prvih novicah smo že spoznali Andraža, Ano, Jašo, Marka T. in Martina, tokrat pa vam predstavljamo še štiri druge trenerje. Na Primorskem za mladino skrbi Andrej, Anej in Pika sta trenerja na Gimnaziji Brežice, Marko S. pa ultimate znanje predaja na Ptuju.

Andrej Gerbec med ŠUL trenerji najdlje igra ultimate. Redno je zaposlen v družinski firmi in kot trener v ŠUL-u deluje že tri leta. Poleg frizbija je njegov najljubši hobi fitnes, igra pa tudi disc golf, kjer je že nekaj let zapored državni prvak v moški diviziji. Pri ultimatu mu je najbolj pri srcu celotna frizbi skupnost: »Delujemo kot one big family. Pa če si soigralec, nasprotnik, iz iste ali pa druge države.«

Anej Petan in Pika Kuselj sta letos prvo leto skupaj prevzela ekipo Gimnazije Brežice. Pika jih je trenirala že lani, letos pa se ji je pridružil še Anej in kot kaže, bosta neustavljiva. Tudi Anej je že drugo leto ŠUL trener, saj je lani vodil ekipo SŠSB. Pika obiskuje ETRŠ Brežice, program predšolske vzgoje in poleg frizbija rada igra violino ter hodi k skavtom. Anej je eden najhitrejših dostavljavcev pic v Krškem (ne dvomimo, da tudi drugod po Sloveniji), tudi on pa sodeluje pri skavtih. Pri frizbiju mu je najbolj všeč ”community”, Piko pa najbolj razveseli, da smo lahko kljub tekmovalnosti vsi med seboj prijazni – na igrišču in izven njega, soigralci in nasprotniki. Kamorkoli prideš, lahko s frizbijašem brez ovir navežeš stik in se z njim takoj zaštekaš.

Marko Sarić je dijak Gimnazije na Ptuju in je ŠUL trener že dve leti, letos trenira Gimnazijo Ptuj in Šolski center Ptuj. Poleg frizbija se ukvarja z glasbo: poje, igra kitaro in klavir. Pri frizbiju ga najbolj razveseli, ko vidi kako novim igralcem frizbi spreminja življenje, tako kot ga je njemu in vsem nam ter da postajajo del ekipe, ki je sestavljena iz najboljših prijateljev. V taki ekipi kmalu zavlada neka harmonija, tako na treningih, kot tudi tekmah, ki je res nepopisna. V tem je bistvo frizbija!


Kaj pa o ŠUL-u pravi Žiga Vene?

Žiga Vene je trener ŠD Ultimate Krško, spirit direktor Frizbi zveze Slovenije in vodja tekmovalnega sistema na ŠUL-u. V Ljubljani študira matematiko in poleg ogromno desetk, mu uspe še več kot odlično voditi ekipo Nuclear Discs, pomagati pri organizaciji in poteku tekem in športnega duha na ŠUL-u in še mnogo več.

Te zanima, kdaj se je Žiga pridružil ŠUL-u, kaj je SWISS DRAW in kako se je liga izboljšali od lani? Preberi v intervjuju

Kdaj si bil prvič na ŠUL-u in kakšna je bila tvoja vloga?
Prvič sem se ŠUL-a udeležil 2015 kot igralec in kapetan ekipe ŠC Krško-Sevnica. Na tem turnirju smo dosegli tretje mesto. Turnir se mi je zdel super, saj sem do takrat igral le v Slovenski ultimate ligi, to pa je bilo nekaj novega, saj so bili vsi približno moje starosti.
Naslednje leto sem bil v reprezentanci in postal ŠUL trener, leta 2017 pa ERIC coach in spirit direktor turnirja. Leto za tem, torej letos, sem postal vodja tekmovalnega sistema in pomagam pri vzpostavitvi višjega nivoja organizacije turnirja.

Kakšna pa je tvoja vloga zdaj?
Zdaj vodim SWISS DRAW sistem in sem spirit direktor ŠULa, torej svetujem igralcem pri razsojanju, pomagam s pravili, zmeraj sem na voljo za vsa vprašanja, ocenjujem in analiziram ocenjevanje športnega duha, preštevam rezultate spirita in vodim evidenco. Po ŠUL-u tudi zmeraj naredim mini analizo točk in jih pošljem trenerjem, da vidijo kako se je njihova ekipa odrezala v posameznih kategorijah športnega duha.

Katera vloga ti je najbolj pri srcu?
Vodja tekmovalnega sistema, saj se zelo dobro ujema z ostalimi področji, ki so mi všeč. Bazira na matematičnem modelu, ki sem ga raziskoval in moral sprogramirati.

Všeč mi je, da uporabljamo enak sistem kot na največjem Evropskem tekmovanju – Windmillu.

Kako je ŠUL napredoval čez leta, kaj je letos novega?
Vsako leto imamo več ekip, več igralcev, organizacija je boljša, lani smo dobili veliko izboljšavo v računanju spirit rezultatov, letos pa smo prenovili še celoten sistem tekmovanja, ki se imenuje SWISS DRAW.

Kaj je to SWISS DRAW?
To je tekmovalni sistem, ki je malce drugačen od teh, ki smo jih navajeni, saj tu nimamo klasičnega skupinskega dela in dela na izpadanje. V SWISS DRAW-u se ekipe razvrstijo glede na prejšnje odigrane tekme. Torej po koncu vsakega kroga se izpiše trenutna razvrstitev ekip, glede na nastalo lestvico po vsakem krogu, pa se nato generira nov krog tekmovanja.
Če želiš biti boljši, moraš nasprotnika, ki je na lestvici uvrščen višje kot ti, premagati za več točk. Prednost tega sistema je, da dve ekipi med seboj ne bosta nikoli igrali dvakrat in da podobno močne ekipe vedno igraj proti podobno močnim.

Glede na to da si že toliko let del ŠUL zgodbe, katera je tvoja najljubša anekdota, ki se ti je zgodila na ŠUL-u?
Kot trener sem na prvi tekmi prvega turnirja izgubil glas, čeprav sem imel v ekipi 4 bodoče ŠUL trenerje.


Kaj pravijo ŠUL igralci?

Na prvem ŠUL-u smo se pogovorili tudi z igralci in jih povprašali o turnirju. Dobili smo vesele in navdušene odzive:

Gašper: ”Za koga maš to?”
Mi: ”Za drugi Newsletter”
Gašper (zverinsko navdušeno): ”Niceeee”

MIA BREBERINA in GAŠPER KAPEL igrata v ekipi Prve gimnazije Maribor in sta že večkrat igrala na ŠUL turnirjih. Miin najljubši met je forehand inside, Gašperjev pa leftie backhand. Gašper je povedal, da se je njegov najljubši dogodek na ŠULu zgodil lansko leto, ko smo imeli čokoladno fontano s sadjem in Mia je bila zelo razočarana, ko je ugotovila, da je to zamudila. Njen najljubši dogodek pa je bil, ko se je Kuselj oblekel v božička. Vprašali smo ju tudi, katera je njun najljubši highlight z lige in Kapel si je izbral trenutek »ko je Primož tekel na dolgo in se spotaknil«, Mia pa, ko je nekdo stal na prstih tik pred robom končne cone in za las prijel disk, medtem ko je padal. Kasneje smo ugotovili, da je bil to prav njen Gašper. Prikupno, mar ne?

ANA JUHART že drugo leto igra na ŠUL-u za ekipo SŠSB. Od vseh metov ima najraje forehand. Za svoj najljubši highlight lige si je izbrala »ko se je eden ful dobro vrgel za frizbijem«. Njen najljubši del turnirja je, ko se po tekmi vsi skupaj zberemo na kup in si povemo kaj je bilo dobro, kaj nam je bilo všeč in kaj ne.

Mia (levo) in Alja P. (desno)

ALJA PETROVIĆ igra za II. gimnazijo MB in tudi ona je že igrala na več ŠUL turnirjih, nikoli pa ne bo pozabila svojega čisto prvega ŠUL-a, ko je naredila svoj prvi layout. Ta pa ni bil njen edini najljubši, saj občuduje tudi Aurorin layout iz njene prejšnje tekme proti Novi Gorici. Njen najljubši met je forehand, čeprav pravi, da ga sama ne zna tako dobro metati. Mi ji seveda ne verjamemo.

JULIJAN GRAJFONER igra za Škofijsko Gimnazijo Antona Martina Slomška in njegov najljubši met je hammer. To je bil njegov prvi ŠUL in nad njim je več kot navdušen. Njegov najljubši del dneva je, kot pravi, seveda igra. Njegov highlight dneva pa je bil soigralčev layout za piko.

Tudi ALJA BEDENIK igra za II. gimnazijo in ta turnir je bil njen prvi. Njen najljubši del turnirja je bil pri tekmi, ki jo je odigrala nazadnje, saj je nasprotna ekipa prišla do njih in se prijazno pogovarjala z njimi in delila petke. Zanjo je bil highlight dneva, ko je nekdo skočil za diskom tako visoko, da se je zdelo, da ne bo nikoli padel nazaj na tla. Njen najljubši met pa je backhand.

Simon s svojo ekipo (tretji z leve) in Alja B. (desna slika, v obrambi)

SIMON AŠIČ igra za Šolski center Krško-Sevnica in njegov najljubši met je forehand. ŠUL turnir je obiskal že lani in pri srcu mu je najbolj ostala tekma, ki jo je ravnokar odigral, saj so začeli igrati zelo slabo in so močno zaostajali, na koncu pa so izgubili le za dve piki. Vsi so jih pohvalili, da so igrali zelo dobro, pri tem pa so se še zabavali in bili zelo ponosni drug na drugega. Njegov najljubši highlight ŠUL-a je prav tako bil Aurorin layout, ker je izgledala, kot da gori in bi jo nekdo izstrelil iz topa.


Napovedujemo

Bo II. gimnazija MB še naprej spretno branila svoj naslov ali pa jim bo Prva spodnesla tla pod nogami?

Ali bo ekipa ŠC Nova Gorica uspela stopiti na stopničke? Se nam mogoče pridruži še kakšna ekipa?

Kdo bo tokrat domov odnesel spirit nagrado? Vse to bomo izvedeli že kmalu in tokrat v božičnem vzdušju!

Videli bomo kaj so se srednješolci naučili na prvem turnirju in kako pridno so natrenirali nove taktike. Seveda pa ne bo manjkalo božičnega vzdušja, kot se spodobi za veseli december. Doma poiščite svoje božične puloverje in ostalo božično opremo, da bomo skupaj pričarali praznično vzdušje. Mogoče pa nas tudi letos uspe obiskati Božiček?

Pridruži se nam 15. decembra v UŠČ Leona Štuklja in pridi navijat za svoje favorite ali pa odigrat tekmo svojega življenja!


Nagradna igra:
prinesi vsaj 3 izpolnjene zahteve za namenitev dela dohodnine!

Kaj moram storiti, da dobim nagrado?
1. Pri svojem ŠUL trenerju boš dobil obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije.
2. Naj ga podpišejo tvoji starši, stari starši in vsi, ki so že zaposleni (vsak zaposlen izpolni svoj list).
3. Na drugi ŠUL prinesi vse izpolnjene liste.
4. Mi ti bomo za vsake 3 izpolnjene zahteve podelili nagrado!
5. Če ti zmanjka obrazcev, jih najdeš tukaj.

Kaj pomeni namenitev dela dohodnine za donacije?
Vsak davčni zavezanec oz. zaposlen mora od svojega letnega prihodka državi vrniti dohodnino. Majhen del te dohodnine (0,5 %) lahko po svoji želji nameni različnim organizacijam, med katerimi je tudi naše društvo. Ta odstotek davčni zavezanec v vsakem primeru MORA podeliti, od njegove volje pa je odvisno, ali se bo odločil, da ga nameni kaki organizciji.

V našem društvu želimo dijakom, ki trenirajo v šolskih ekipah, omogočiti karseda dobre pogoje za igranje, udeležbo turnirjev in treniranje, zato smo veseli vsakega centa, ki ga prejmemo. Zaposlena oseba, ki izpolni zahtevek za namenitev dela dohodnine, ne izgubi ničesar, naše društvo pa pridobi majhno finančno podporo, ki bo frizbijašem zagotovila boljše pogoje v ultimatu. Hvala!

Še navodilo, ki ga je podala republika Slovenija.

NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE ZAHTEVE ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE

V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Za splošno-koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna. Za rezidente iz prejšnjega stavka se ne štejejo rezidenti pravne osebe, ki so jih ustanovile ali katerih člani so pravne osebe javnega prava.

Upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, so določeni v Uredbi o namenitvi dela dohodnine za donacije, seznam (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) pa je objavljen na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije: http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/dohodnina/letna_odmera_dohodnine/

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5% dohodnine.

Davčni zavezanec lahko da zahtevo za namenitev kadar koli prek sistema eDavki, pisno ali ustno na zapisnik pri finančnem organu. Finančni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko finančni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Ultimativne novice 2