Šolska ultimate liga pod drobnogledom


Šolska ultimate liga (ŠUL) je projekt ŠD Maribor Ultimate, s katerim želimo srednješolcem predstaviti ultimate frizbi, jih naučiti športnega duha, k temu pa seveda spadajo tudi nova prijateljstva in zabavna druženja na treningih in turnirjih!

Projekt je oživel marca leta 2015. Takrat so v ŠUL-u, ki je bil sestavljen le iz zaključnega turnirja, sodelovale 3 srednje šole, letos pa se bo turnirja udeležilo okoli 15 ekip iz kar 10 različnih srednjih šol! Na posameznih srednjih šolah so skozi leto organizirani treningi, ki jih vodijo člani društva MU, 4-krat na leto pa lahko srednješolce vidimo v akciji. V dvorani UŠC Leona Štuklja namreč potekajo turnirji, kjer se šole med seboj pomerijo v mešanih ekipah. Pravila določajo, da sta v eni ekipi hkrati na igrišču 2 punci in 2 fanta, zato so tekme še posebej zanimive. Zabave pa ne manjka tudi med odmori, saj takrat za igralce pripravimo veliko zabavnih igric, delavnic, nagradnih iger in presenečenj.

Ekipa z najboljšimi rezultati na vseh štirih turnirjih postane skupni zmagovalec ŠUL-a. Lani je bilo v maju organizirano tudi Srednješolsko državno prvenstvo, ki ga za razliko od ŠUL-a odigramo na travi in bo potekalo tudi letos.


Spoznaj trenerja!

Tako kot pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska, v športu velja, da za vsako dobro ekipo stoji trener. Je tisti, ki igralce poleg učenja tudi motivira, vzpodbuja in jim pomaga. Prav takšni so naši ŠUL trenerji! V Ultimativnih novicah vam bomo počasi predstavili vse trenerje, ki skrbijo za frizbi podmladek.

Andraž

Andraž Pauko študira fiziko in je trener na Prvi gimnaziji Maribor že od samega začetka! Prosti čas rad izkoristi za kakršnokoli gibanje: od pilatesa, gimnastike, vaj za moč in gibljivost pa seveda vse do frizbija. Pri frizbiju mu je najbolj všeč vzdušje in način, na katerega šport deluje: »Prideš zarad športa, ostaneš zarad folka. In jaz vztrajno ostajam, tudi če že drugo leto ne tekmujem. ‘Cuz we’re a family!«

    Ana in Jaša

Ana Rehberger in Jaša Dimič sta najlepši coach couple na ŠUL-u. Skupaj trenirata II. gimnazijo Maribor; Ana že tri leta, Jaša pa kar štiri. Ana študira psihologijo in ima poleg frizbija rada branje, pilates in dobro hrano, medtem ko Jaša študira matematiko, obožuje namizne igre, in na sploh vse športe. Pri frizbiju ga najbolj razveseli zmaga njegove ekipe in ko vidi, da njegova ekipa igra točno tako, kot bi si sam želel. Ana pa je najbolj srečna ko vidi, kako se imajo igralci radi in kako uživajo v družbi drug drugega. Popoln jing in jang, kajne?

Martin (levo) in Marko (desno)

Na ŠUL-u pa imamo letos še en nov trenerski par. Vendar tega ne spremlja ljubezenska naveza, tako kot Ano in Jašo, ju pa povezuje močno prijateljstvo. Marko Turk in Martin Zonta oba študirata na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in letos prvič trenirata ekipo Srednje šole Slovenska Bistrica. V trenerskih vodah pa se noben od njiju ni znašel prvič, saj imata oba že po eno leto trenerskih izkušenj iz drugih šol. Martin poleg frizbija najraje igra računalniške in družabne igre. Zelo je vesel, da je začel igrati ultimate, saj je s tem končno našel tisto stvar, v kateri je dober in okolje, družbo ter način dela, ki ga zelo veseli. Markov drugi najljubši hobi je spanje, prvi pa seveda frizbi, pri katerem ima najraje igro z give-and-go podajami.


Spirit of the game ali športni duh

Športni duh ali Spirit of the game, je pomemben del igre, saj v ultimatu ni sodnikov. Tako moramo konflikte in nesoglasja na igrišču rešiti igralci sami, s čimer se naučiš samokontrole, komunikacije in »fair- playa«.

Ker si sodimo samo, ima pri ultimatu, poleg znanja metov in fizične pripravljenost, veliko vlogo tudi znanje pravil, ki jih določa Mednarodna frizbi zveza (World Flying DIsc Federation – WFDF). Pravila poskrbijo, da igralci kljub tekmovalnosti ohranjamo spoštovanje do nasprotnikov, hkrati pa dobimo možnost izražanja svojih stališč in mnenj. Seveda to deluje samo v primeru, da pravil ne izkoriščamo ali jih razlagamo zgolj v svoje dobro.

Takoj po tekmi se obe ekipi zbereta na sredini igrišča, se primeta čez rame in naredita spirit circle. V spirit circlu kapetana izpostavita kaj je bilo v tekmi dobro, slabo in kaj bi lahko obe ekipi izboljšali.

Po spirit circlu se na sestanku zbere še vsaka ekipa posebej, da oceni športni duh nasprotne ekipe. Na začetku turnirja dobi ekipa list za ocenjevanje, na katerem je 5 rubrik:

  • Poznavanje in uporaba pravil
  • Prekrški in telesni kontakt
  • Poštenost in fair-play
  • Pozitiven odnos in samokontrola
  • Komunikacija


Pri vsaki rubriki ekipa podeli od 0 do 4 točke, pri čemer pomenita 2 točki povprečno znanje oziroma obnašanje, več kot 2 točki nadpovprečno in manj kot 2 podpovprečno. Ocena, ki jo ekipa dobi na tekmi je zelo pomembna, saj se na koncu turnirja seštejejo vse ocene za športni duh iz vseh odigranih tekem. Ekipa, ki dobi najvišjo povprečno oceno za športni duh, prejme nagrado za najboljši športni duh na turnirju!
Poleg zmagovalca turnirja tako dobimo tudi zmagovalca športnega duha, ki je enako (mogoče celo š bolj) pomembna nagrada kot zmaga.


Kaj pa o ŠUL-u pravi … Matic?

V vsakih novicah bomo naredili intervju, v katerem bomo kapetane, igralce, voluntirje, trenerje in obiskovalce povprašali kaj o ŠUL-u. Tokrat bo nekaj o ligi povedal Matic.
Matic Kuselj je šef ŠUL-a. Vsako leto se mora močno potruditi, da poskrbi za napeto tekmovanje in zabavno druženje, kjer se mladina, poleg vseh zabavnih iger in sklepanja novih prijateljstev, tudi ogromno nauči o ultimate frizbiju. Z Maticem smo naredili kratek intervju, da vidimo kako se on pripravlja na letošnjo ŠUL sezono.

Kakšna so tvoja pričakovanja za letos?
»Število ekip bo letos približno enako kot lani, bo pa veliko novih trenerskih pozicij. To se mi zdi super, ker je veliko mladih, ki so letos odšli na faks in v ligi ne morejo več igrati, so pa zato stopili na trenerske pozicije, kjer se lahko dokažejo tudi v drugačnih vodah in sem zato ponosen, da so naredili ta korak. Nekaj je tudi takih članov, ki niso več na trenerskih pozicijah, pa vseeno ogromno pripomorejo k ŠUL-u. Eden takih je zagotovo Žiga Vene, ki ogromno svojega časa in dobre volje nameni v tekmovalni ŠUL sistem. Letos dela na tem, da bomo imeli na turnirjih Swiss Draw sistem, kar bo uporabil tudi v diplomski nalogi. Tako bo ŠUL tudi sistemsko močnejši, saj bodo ekipe še pravičneje razvrščene na lestvici. To je velik skok naprej, saj imajo ta sistem le največji turnirji na svetu.«

Kako izgleda tvoj dan pred ŠUL-om?
»Zmeraj se organiziram tako, da imam dva dni pred ŠUL-om že vse pripravljeno, kar pomeni, da že dva dni prej ne morem spati. Zadnji dan skoraj vedno dobim kakšne nore ideje za igrice in nagradne igre, ponavadi okrog dveh ponoči, zato se takrat vstanem in si zapišem, kaj vse bom potreboval za izvedbo teh idej. Zgodi pa se tudi, da kakšna nora ideja pade ne le zadnji dan, ampak celo zadnji trenutek. Zadnji dan je predvsem leteč, ker je potrebno pripraviti vse stvari, jih prinesti v UŠC iz trgovin in skladišč, urediti zadnje odpovedi … Zato na turnir vedno pridem utrujen, ampak ko vidim koliko dijakov igra ultimate, se takoj prebudim.«

Kateri je tvoj najljubši del ŠUL-a?

»Ko je vsega konec in se lahko uležem v posteljo in si rečem »naaajs končno je mimo!« (smeh). Ne, saj se hecam. Resnično je najboljši del, ko stojim sredi tekmovanja, ko so vse priprave in mini sprotne posodobitve narejene, ko tekme potekajo kar same od sebe, ko me sploh ne potrebujejo in lahko samo sedim ter gledam nove obraze, nove igralce, ugotavljam koga še ne poznam, kdo je napredoval, kdo se je na novo izkazal, presenetil, kako so se otroci spremenili in kako lahko tako majhen dogodek spremeni življenje, razmišljanje in doživljaje toliko mladim.«

Imaš morda kakega favorita?
»Komaj čakam, da vidim šole z daljšo ŠUL tradicijo. Zanima me, kako tam uspevajo večletni plani trenerjev, kako so pripravili svoje stare igralce in kaj so naučili nove. Komaj čakam, da vidim tudi strategije novih trenerjev, saj bo letos prav zaradi novega sistema, tekmovanje še bolj napeto! Štela bo prav vsaka točka! Ekipe bodo vseskozi igrale proti enako močnim in tako bomo res lahko videli najboljše ekipe. Upam tudi, da bo vsak igralec vsake ekipe dal vse od sebe.«


Napovedujemo

Letos se bo na ŠUL-u pomerilo kar 10 srednjih šol:

Prva gimnazija Maribor
II. gimanzija Maribor
III. gimnazija Maribor
Srednja šola Slovenska Bistrica
Gimnazija Brežice
Gimanzija Ptuj
Šolski center Krško-Sevnica
Šolski center Ptuj
Šolski center Nova Gorica in
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška.

Poglej kaj se je dogajalo lani:

ŠUL 2017/18

Se še spomniš kako smo podpisovali majice na spoznavnem turnirju?🖍 Plesali z božičkom v decembru in se maskirali na pustnem turnirju?🎅🧙‍ Se spomniš napetih tekem v marcu in boja za skupnega zmagovalca lige?💪Ne? Potem pa hitro odpri video in se spomni vseh lepih trenutkov ŠUL sezone 2017/18! 😍😄🎬Andraž Kramberger

Objavil/a Šolska ultimate liga dne Ponedeljek, 30. april 2018

Lansko sezono je naslov prvaka Šolske ultimate lige odnesla II. gimnazija Maribor (ki je, poleg Prve gimnazije in SŠSB, ena od prvotnih članic lige), vendar jim je takoj po koncu lige, z naslovom državnih srednješolskih prvakov, tla spodnesla SŠSB, ki je ligo končala na tretjem mestu.

Mesta v letošnji ligi pa zna premešati tudi dejstvo, da je z odhodom maturantov vsaka šola izgubila nekaj odličnih igralcev, pridobila pa je nadobudne prve letnike. Videli bomo, kdo je v prvih mesecih novega šolskega leta najbolj garal in se največ naučil.

Veliko obetata tudi ekipi Brežic in Nove Gorice, ki sta se ŠUL-u pridružili lani. Kot močne konkurence ne smemo pozabiti še Gimnazije Ptuj, ki je lani zaključila na drugem mestu. Presenetiti znata tudi Prva in III. gimnazija, ki sta lani pokazali veliko potenciala.

Vse to bomo izvedeli že 24. novembra na spoznavnem turnirju! Boš z nami?

Ultimativne novice 1