Osnovna pravila in elementi športa

Ultimate se igra na travnatem igrišču, dolgem približno 100m, z dvema končnima conama. V vsaki ekipi je 7 igralcev. To so lahko samo moški (Open divizija), samo ženske (Women divizija) ali oboji (Mixed divizija).

Ekipa pridobiti točko s tem, da ujame disk v nasprotnikovi končni coni. Igralcu z diskom v roki ni dovoljeno teči, lahko se pa ustavi (izteče) in nato pivotira na stojni nogi. Ostali soigralci se odkrivajo z elementom igre, ki ga imenujemo »cut« (hitra in izrazita sprememba smeri) in tako disk potuje do končne cone. Naloga obrambne ekipe je preprečiti, da disk pride do končne cone. To se lahko zgodi v različnih situacijah; igralec ekipe v napadu diska ne ujame ali ga vrže oz. ujame izven igrišča, obrambni igralec prestreže disk, ko je ta v zraku …

Igra traja 75 minut s polčasom ali dokler ena od ekip ne doseže 15 točk, vendar se lahko dogovorjena dolžina tekme spreminja od turnirja do turnirja. Ultimate je brez kontakten šport, kar pomeni, da noben nameren stik s soigralcem ni dovoljen. S tem se spodbuja fairplay in ohranja zdrav tekmovalni duh. Prav tako v ultimatu ne poznamo sodnikov, saj si igralci sodimo sami in tako stremimo k pošteni igri, tako do sebe kot do nasprotnika.

14039986_1102420956461366_8903086839056792877_n