Po treh letih treningov in turnirjev se je ženski ekipi Cosmo Women uspelo uvrstiti na finalni turnir Evropskega klubskega ultimate frizbi prvenstva (EUCF – European Ultimate Campionship Finals). Do nastopa na finalnem turnirju smo se morale prebiti skozi sito sekcijskih in regionalnih kvalifikacij (EUCQ in EUCR), na katerih smo zaigrale odlično in se v Italijo na finale odpravile brez poraza.

Pot v Caorle, ki leži v neposredni bližini Benetk, smo pričele v četrtek, 26. septembra 2019, dopoldne. Po dobrih petih urah vožnje čez idilične Italijanske ravnine smo prispele v Kamp San Francesco, kjer smo se nastanile v petih mobilnih hišicah. Časa za razgledovanje nismo imele veliko, saj smo se hitro premaknile na igrišča, kjer smo v pozno popoldanskih urah zaigrale prijateljsko tekmo proti ekipi 3SB iz Češke.

Petkovo jutro se je začelo s skupnim zajtrkom pred hiško našega trenerja, kjer smo spoznale tudi štiri pickup igralke, ki so se za en vikend prelevile v Cosmo babe.

Brilliance, Rusija

Pohitele smo na igrišče, kjer so nas že čakale prve nasprotnice Brilliance iz Rusije. Čeprav smo tekmo začele umirjeno in previdno, smo hitro povedle in prvi polčas dobile z 8:5. V drugi polovici tekme smo le še pritisnile na plin in Rusinjam dovolile le dve točki ter tako prvo tekmo dobile z 15:7. Celotno tekmo si lahko ogledaš v spodnjem videu.

YAKA, Francija

Ob 13:30 uri nas je čakala tekma proti izkušenim francoskim prvakinjam YAKA. Vedele smo, da moramo za napredovanje tekmo zmagati, zato smo začele osredotočeno in napadalno. V prvem polčasu smo dobro konkurirale francozinjam, ki pa so pokazale več zbranosti in natančnosti ter povedle. Proti koncu smo z zadnjimi atomi močmi dosegle še nekaj točk, vendar so si nasprotnice pred tem priigrale dovolj veliko prednost, da so zmagale z 12:15

Yellow FUJEver, Češka

Zadnjo tekmo dneva smo Cosmo dekleta odigrala proti Češki ekipi YellowFUJEver, ki se je kot zadnja ekipa v naši regiji uvrstila na finalni turnir Evropskega prvenstva. Proti njim smo zaigrale že v Trnavi, kjer smo zmagale, zato smo se zavedale, da tokrat ne sme biti nič drugače. Prva polovica tekme je bila precej izenačena, zato smo na začetku drugega polčasa zbrale misli in suvereno zmagale z 15:10.

Petkov večer smo izkoristile za kuhanje odlične večerje in sproščeno druženje. Pridružila se nam je še zadnja izmed 4 pickup igralk, ki so se že v petek odlično vključile v našo ekipo.

Mainzelmadchen, Nemčija

Sobotno jutro ni bilo nič kaj prijetno, saj so se naše mišice po napornem prvem dnevu že dodobra razbolele. Kljub temu nam motivacije za odlično igro ni manjkalo. Ob 10:10 smo se pomerile proti nemški ekipi Mainzelmadchen, od katere smo pričakovale napet boj za zmago. To se je tudi zgodilo, saj napetost skozi vso tekmo ni popustila. Na koncu smo igrale universe point, ki smo ga zmagale in tekmo dobile s 15:14.

Dublin Gravity, Irska

V zadnjo tekmo skupinskega dela smo se podale z načrtom, da nasprotno ekipo premagamo z vsaj 3 točkami razlike, s čimer bi si zagotovile nastop v polfinalu. A kmalu so se naši upi razblinili, saj so dekleta iz Gravitya povedla in nas držala na varni razdalji točke razlike. V zadnjih minutah tekmo smo Cosmo babe izenačile na 14:14 in zadnjo točko začele prepričane v zmago. Na žalost je borbenost ekip prekinila poškodba, ki se je na koncu iztekla brez hujših posledic, vendar dovolj pretresla igralke obeh ekip, da smo se odločile zmagovalca določiti z metom diska. Dublin Gravity so zato slavile s 14:15.

Iceni, Anglija

Tekma proti Londončankam je odločala, ali se bomo na koncu borile za mesta do 9. ali mesta med 5. in 8. Začele smo nekoliko umirjeno in utrujeno, vendar smo po nekaj točkah spet našle svojo igro in pričele izkoriščati napake nasprotnic. Kmalu smo povedle in nato le še povečevale svojo prednost do končnega rezultata 15:10.

Drugi dan turnirja smo tako spet zaključile z dvema zmagama in enim porazom, kar je tokrat pomenil boj za 5. mesto v zadnji tekmi turnirja.

Manzelmadchen, Nemčija drugič

Nedeljsko jutro smo pričele s pakiranjem in čiščenjem mobilnih hišic, nato pa smo se odpeljale na igrišče. Tam smo še drugič v enem vikendu zaigrale proti Mainzelmadchen, ki smo jih enkrat že premagale. Z zmago bi si priigrale 5. mesto, zato smo bile motivirane in odločene, da ponovimo uspeh prejšnjega dne. Pa vendar smo začele igrati nekoliko zaspano in utrujeno, zato so Nemke povedle in si priigrale nekaj prednosti. Vedele smo, da jih lahko z dobro igro enostavno premagamo, zato smo nabrale še zadnje atome moči in na koncu zmagale z 15:12.

S tem rezultatom je Cosmo Women postala 5. ženska ekipa v Evropi, ki je na svojem krstnem nastopu na EUCF-u premagala zveneča imena ženske ultimate frizbi scene. Dosegle smo odličen rezultat, ki je slovenski klubski ženski ultimate postavil na zemjevid Evrope.

Tako pa je EUCF videla Dana

Dekleta smo an Evrospkem klubskem ultimate frizbi prvenstvu (EUCF) odigrala sedem tekem s šestimi drugimi evropskimi ekipami.

Naš prvi nasprotnik je bila ruska ekipa Brilliance. Ker ekipe nismo poznale in smo imele v ekipi tudi štiri pickup igralke, s katerimi še nismo igrale, smo bile na trnih. Kmalu po začetku tekme se je izkazalo, da so bile skrbi odveč, saj smo se odlično ujele in prepričljivo zmagale s 15:7.

Naslednje so bile na vrsti večkratne francoske državne prvakinje iz ekipe YAKA, ki so nas kljub tesnemu začetku in borbeni igri premagale z 12:15. Zadnjo tekmo prvega dne  smo odigrale z že poznanimi nasprotnicami iz Češke, ekipo Yellow FUJEver, ki smo jo premagale z rezultatom 15:10.

V soboto smo dan začele z napeto tekmo z nemško ekipo Mainzelmadchen, ki smo jo zmagale na universe point-u s 15:14. Zadnjo tekmo naše skupine (pool-a) smo igrale z Irkami iz ekipe Dublin Gravity, ki bi jih morale premagati s 3 točkami razlike, da bi si zagotovile mesto v polfinalu. Žal cilja nismo uresničile, saj je bil rezultat ob koncu tekme tako tesen, da je o zmagovalcu odločal universe point, torej le ena sama točka. Ker sta si obe ekipi zmage zelo želeli, je igra postala precej napeta in prišlo je do poškodbe irske igralke, ki je tako pretresla igralke, da je prišlo do dogovora, da bo o zmagovalcu določal met diska, ki je odločil v prid Dublin Gravity.

Zadnja sobotna tekma proti angleški ekipi Iceni je bila zelo pomembna, saj je odločala o tem, za katero mesto se bomo borile naslednji dan. Tekma se je zaključila kot smo si želele, saj smo zmagale z rezultatom 15:10, kar nam je prineslo boj za 5. mesto.

V nedeljo smo se tako ponovno srečale z ekipo Mainzelmadchen, ki smo jo premagale bolj suvereno kot dan prej, z rezultatom 15:12 in si tako prislužile 5. mesto v Evropi.

Udeležba na turnirju kot je EUCF je bila dragocena izkušnja, saj smo se srečale z dobrimi in izkušenimi ekipami, proti katerim zaradi geografske oddaljenosti pogosto nimamo priložnosti igrati. Po prvi tekmi, ko je trema malo popustila, je bil občutek na igrišču res dober, saj sem vedela, da lahko zaupam vsem svojim soigralkam.

Pickup dekleta so se hitro vklopila in niso bila le pomoč na igrišču, temveč tudi zabavna družba ob večerih. Upam, da bom še kdaj dobila priložnost za igro z njimi. To, da smo dosegle 5. mesto na takšnem turnirju, pa je bila le še pika na i super vikendu.

Dana

Ekipa COSMO WOMEN peta v Evropi!